Cindy Boer werkt bij het Laboratorium voor Populatie Genomics op de afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam.
Ze studeerde Biologie met een focus op moleculaire biologie en genetica, naast een minor virologie. In 2020 promoveerde ze cum laude op populatiegenomica van complexe ziekten. Haar onderzoek richt zich op de genetica en genomica van complexe ziekten en (chronische) pijn, met een speciale focus op het vertalen van genetische bevindingen naar klinische toepassingen.
Alexander Kurilshikov bestudeert de rol van het humane microbioom bij ziekte en gezondheid. Ook kijkt hij naar de factoren die dit systeem beïnvloeden.
Alexander is lid van de eerste onderzoeksgroep die op grote schaal keek naar hoe de darmbacteriën van mensen variëren door factoren zoals voeding, medicijnen, ziekten en algemene gezondheid. Later onderzoek vergeleek hoe de omgeving en genen de samenstelling van het darmmicrobioom beïnvloeden, en ontdekte overeenkomsten tussen microbioomkenmerken van verschillende ziekten. In samenwerkingen met anderen onderzoekt hij ook het effect van langdurige blootstelling aan externe milieustressoren op het microbioom en de gezondheid van mensen.
Thomas Vogl leidt een onderzoeksgroep aan de Medische Universiteit van Wenen in Oostenrijk.
Hij onderzoekt de interacties tussen het immuunsysteem en het microbioom. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van geavanceerde experimentele technieken, zoals robotachtige systemen die op grote schaal immuunresponsen kunnen meten. De verkregen gegevens worden geanalyseerd met methoden die zijn ontwikkeld om complexe gegevens te analyseren en patronen te identificeren. In een eerder kleiner onderzoek (Vogl et al., 2022, Science Advances) heeft hij met deze technieken verschillen gevonden tussen mensen met ME/CVS en gezonde controles. Binnen ME/CFS Lines zal deze studie worden uitgebreid.
De onderzoeksgroep van Sasha Zhernakova bestudeert de rol van verschillende genetische en omgevingsfactoren bij veel voorkomende ziekten en eigenschappen.
Haar groep onderzoekt factoren die het microbioom vormen, waaronder genetica, voeding, medicatie en andere omgevingsfactoren. Ze kijkt ook naar de rol van het microbioom bij verschillende ziekten, zoals maag-darm ziekten en auto-immuunziekten.
Het onderzoek van Inge Zijdewind richt zich op vermoeidheid en vermoeibaarheid bij gezonde proefpersonen en bij verschillende patiëntengroepen.
Vermoeidheid betekent dat je je moe voelt, terwijl vermoeibaarheid verwijst naar een afname in prestaties. Inge Zijdewind onderzoekt of vermoeidheid en vermoeibaarheid te maken hebben met interacties tussen het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ze doet dat door mensen taken te laten uitvoeren en vervolgens de lichamelijke veranderingen in bijvoorbeeld spieren en het brein te meten.
Theo Kuiphof is ervaringsdeskundig en sinds 2016 de voorzitter van MECVS Nederland.
Hij heeft econometrie gestudeerd aan de Vrije Universiteit en Nederlands recht aan de Open Universiteit. Theo Kuiphof was lid van de ZonMw stuurgroep, die de onderzoeksagenda ME/CVS heeft opgesteld. Als lid van de stuurgroep van ME/CFS Lines, organiseert Theo de inbreng van het patiëntenperspectief binnen het consortium
Anouk Marsman staat als manager Wetenschap & Onderzoek aan het hoofd van het Lifelines Research Office en leidt de wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten van Lifelines. Ze is bioloog en gepromoveerd neurowetenschapper.
Lifelines is een van de grootste data- en biobanken ter wereld en uniek vanwege de longitudinale verzameling van gezondheidsgegevens en biomaterialen.
Lifelines verzamelt, beheert en deelt sinds 2006 gezondheidsdata van 167.000 mensen uit Noord-Nederland. De dagelijks groeiende verzameling bestaat inmiddels uit miljoenen gegevens en biomaterialen. Deze verzameling wordt veilig beheerd en beschikbaar gesteld aan iedereen die middels onderzoek een relevante bijdrage wil leveren aan het gezonder ouder worden van mensen. Lifelines streeft naar impact op preventie, medische ontwikkelingen en overheidsbeleid.
Sonja van Ockenburg werkt als internist-endocrinoloog in het UMCG en heeft als aandachtsgebied erfelijke stofwisselingsziekten.
Als internist houdt zij zich bezig met patiënten die klachten ervaren in verschillende orgaansystemen. Naast haar klinische werkzaamheden geeft ze onderwijs over vermoeidheid en het leren herkennen van zeldzame ziektes. Ook is ze namens de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) lid van de werkgroep die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn ME/CVS.
In haar onderzoeksactiviteiten coördineert ze het biomedische werkpakket van ACTION, een Lifelines studie naar de oorzaken van Post COVID syndroom. Als internist zal ze de benodigde klinische input leveren voor verscheidene projecten binnen ME/CFS Lines en is ze lid van de stuurgroep.
Judith Rosmalen is de coördinator van ME/CFS Lines
De onderzoeksgroep van Judith Rosmalen doet met name epidemiologisch onderzoek naar de risicofactoren en mechanismen van ziektes.
Ze studeerde medische biologie en psychologie, en promoveerde op interacties tussen het immuunsysteem en het endocriene systeem. Ze is geregistreerd als immunoloog en epidemioloog, en vanaf het begin lid van de wetenschappelijke raad van Lifelines. Judith Rosmalen was lid van de Gezondheidsraadcommissie ME/CVS en is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).